LEKTIRA KROZ IGRU

LEKTIRA KROZ IGRU je program lektire na drugačiji način   namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta. Provodi se u knjižnici u dogovoru s učiteljicama.

Svrha lektire je poticati zanimanje djece za čitanje i razvijati kulturu čitanja književno-umjetničkih tekstova. Lektirom kroz igru želi se djecu i mlade zainteresirati za čitanje kako bi čitanje doživjeli kao osjećaj veselja i ugode, a ne kao napor ili kaznu. Djecu treba uvjeravati da je čitanje temeljna sposobnost vrlo važna za učenje, osobni razvoj i vježbanje recepcije. Pri tom treba paziti da se čitanje ne nameće silom i da se djecu ne optužuje što čitaju. Od čitanja treba napraviti aktivnost privlačnu samu po sebi koja omogućuje djetetu da ugodno provede vrijeme.

Knjižničarke kreatorice satova Lektire kroz igru u knjižnici nastoje djeci približiti lektiru, motivirati ih na čitanje i potaknuti znatiželju za tekst koji drže u ruci, navesti ih na promišljanje o pročitanom preko iskustvenog i emocionalnog doživljaja, te im smanjiti otpor prema lektiri odnosno knjizi.

Sat Lektire kroz igru “Vlak u snijegu” u slikama:

Popis lektira kroz igru:lektira-letak