Fotografija/foto priča/foto prezentacija

FOTOGRAFIJA / FOTO PRIČA / FOTO PREZENTACIJA – pomoću fotografije također možeš ispričati priču ili prikazati rad. Fotografijom ćeš zabilježiti svijet oko sebe, neke događaje ili osobe. Postoji nekoliko grana fotografije kao što je dokumentarna, portretna, umjetnička i reklamna. Uz pomoć digitalnog fotoaparata možeš jednostavno napraviti dobru fotografiju.

Povezana slika

Potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 • Pravilo trećine – zamisli da zaslon fotoaparata dijeliš na devet jednakih dijelova s 2 paralelne vertikalne linije i 2 paralelne horizontalne linije. Objekt koji snimaš postavi duž tih linija ili na mjesto gdje se sijeku. Na ovaj način bitni elementi će biti istaknuti u prvi plan. Neki aparati imaju opciju da se na ekranu pojave linije koje ga dijele na trećine, pa ih u tom slučaju nećeš morati zamišljati.
 • Vodeće linije – postoje različiti tipovi linija na fotografiji:vodoravna, dijagonalna, krivudava, cik—cak, i svaka od njih se može upotrijebiti za povećanje kvalitete kompozicije fotografije.Kada pogledamo u neku fotografiju, naše oko prirodno prati linije na njoj. Način na koji ćeš smjestiti linije u svoju kompoziciju utjecat ćeš na doživljaj promatrača.
 • Simetrija – na motivu koji snimaš potraži simetriju, to će ti pomoći da uravnotežiš kompoziciju koja je ugodna oku.
 • Perspektiva – stajalište s kojeg fotografiramo ima veliki utjecaj na kompoziciju fotografije. Možeš fotografirati u visini svojih očiju, a pokušaj se popeti tako da snimaš iz visine ili se spusti i snimaj sa zemlje, ili sa strane, ili iz velike blizine, ili s velike udaljenosti… . Mijenjanjem perspektive možeš dobiti vrlo zanimljive fotografije koje će privući svačiju pažnju.
 • Pozadina – biraj jednostavne i nenametljive pozadine koje neće skretati pažnju s glavnog subjekta, već će ga istaknuti u prvi plan.
 • Dubina – obzirom na to da je fotografija dvodimenzionalna, moramo pažljivo izabrati kompoziciju radi postizanja dubine koja je prisutna na promatranoj sceni. Dubinu možeš stvoriti tako što ćeš u fotografiju uključiti objekte koji su u jako udaljenoj pozadini, pa one koji su u bližoj pozadini i na kraju one koji su u prvom planu.
 • Okvir – priroda je puna stvari koje imaju prirodan okvir: drveće, cvijeće, životinje, zgrade, automobili, … Postavljanje prirodnih okvira na rub fotografije pomoći će da se snimani objekt istakne.
 • Kreativnost – škljocaj fotoaparatom koliko god želiš i isprobavaj različite kompozicije i perspektive. Na kraju ćeš odabrati onu fotografiju koja će ti biti najzanimljivija i koja najbolje prikazuje ono što želiš.

Koraci u izradi fotografije:

 1. Upali fotoaparat i namjesti ga prema potrebi i želji (ako snimaš vani ne treba blic, pa ga isključi, ako snimaš ljude uključi funkciju za uklanjanje crvenih očiju i sl.).
 2. Izaberi stajalište s kojeg ćeš snimati – ravnina očiju, visina, čučanj, …
 3. Odaberi kadar – zumiraj prema bližemu ili daljemu kako bi odabrao željeni kadar. Objekt snimanja postavi na zamišljena sjecišta.
 4. Pritisni okidač – dobro se namjesti, fotoaparat drži čvrsto s obje ruke i pazi da ne činiš nagle pokrete. Pritisni okidač do pola kako bi fokusirao i dobio podatak o svjetlu, tek tada pritisni do kraja. Možeš više puta ponoviti radnju kako bi dobio više fotografija između kojih ćeš odabrati onu koja ti se bude najviše svidjela.
 5. Pregledaj fotografiju – svaki snimak pomno pregledaj, je li slika dovoljno izoštrena, osvijetljena, dobre kompozicije i je li sve onako kako si planirao. Možeš upotrijebiti i zumiranje kako bi što bolje provjerio detalje.
 6. Pohrani ili izbriši – ako si u potpunosti zadovoljan fotografijom pohrani ju u računalo. No, budi kritičan jer uvijek možeš ponoviti snimanje dok ne dobiješ 100% željenu snimku. Fotografije s kojima nisi zadovoljan izbriši.